tisdag 11 november 2008

Halal-TV

Jag tycker Halaltv inte är helt fel eller dåligt program. Jag håller faktiskt med en av tjejerna i programmet om vad jämställdhet mellan könen är idag och vad det borde vara istället. Idag har jämställdhet mer blivit att mannen ska vara hemma (diska, städa, passa barnen, etc) medan kvinnan ska vara ute i arbetslivet. Istället borde jämställdhet vara lika vård, lika lön och såna saker. Det förstnämnda är ju mer relationsfrågor precis som en av tjejerna i programmet säger.

Sedan anser jag också att Halaltv borde ta tillfället i akt och rannsaka sin egen religion islam. De bör ta upp vad islam verkligen innebär, t ex det som nyligen hände den stackars 13-åriga flickan som blev stenad till döds i Somalia för att hon försökte anmäla en våldtäkt.


Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3673417.ab

De kan prata om det som hände flickan samt ta tillfället i akt att ta avstånd från det också. De kan berätta om detta endast är något som kan ske just i Somalia och utav islamister eller om detta är något som är djupt rotat i hela islam.

Kan sådana hemska saker ske i samtliga islamska länder?

Jag tror tyvärr på det senare.

Jag tycker de här tjejerna mer bör ta tillfället i akt att berätta baksidorna om sin egen religion och kritisera denna än att börja kritisera Sverige som faktiskt är det land som hyser dem och försörjer dem.

Självklart är inte allt bra med Sverige och det ska ju kritiseras också.

Men det är viktigt att det kommer fram i media, särskilt då public-service-tv, vad islam verkligen är för hemsk makt. Det tycker jag programledarna inte gör tillräckligt eller inte alls.

Nu framstår islam istället som något bra och mysigt, kanske mycket pga de färgglada kläderna som tjejerna har på sig.

Så vad är egentligen SVT:s avsikt med programmet?

Att få TV-tittarna att bli mer välvilligt inställda till islam?

2 kommentarer:

UltraV:s värld sa...

Ja, Halal-tv är ett fullständigt obegripligt program. Det är sorgligt med den självgodhet dessa unga kvinnor tramsar runt med "invanda begrepp" som de säger. Det finns inget inom islam som vi svenskar behöver, jag kan inget se hur jag än försöker vara tolerant och studerar islam på olika vis.

Välkommen tillbaka i bloggosfären, förresten.

Johan-Erik sa...

Tack för välkomnandet. :)

Något som jag inte tänkte på innan att ta upp i mitt blogginlägg om Halaltv men som är minst lika viktigt som något annat:

Det stora felet är INTE att det medverkar muslimska svensktalande tjejer som programledare.

Det stora felet är att det BARA medverkar muslimska svensktalande tjejer som programledare.

Om det t ex var en muslimsk tjej, en kristen tjej och en judisk tjej som programledare, skulle det bli en jämvikt mellan olika religioners och kulturers åsikter.

Så man kan undra vad SVT tänker på och hur man tänker?

SVT som påstås ska vara "public-service-TV" avsedd att göra program som inte är partiska mot någon grupp - politisk, kulturell eller religiös - men ändå gör tvärtom - kan man inte få/ha mycket förtroende för.

Men kanske SVT inte vill eller törs ha tre programledare från olika religioner/kulturerer för de är rädda det ska bli för mycket oenigheter.

Exempelvis de kristna och judiska programledarna skulle kunna ta upp negativa saker som är typiskt för islam.

Hur kan man t ex ha sådana brutala avrättningsmetoder som stening inom islam? Varför har man avrättningar och kapningar av kroppsdelar inom islam överhuvudtaget när det är så oåterkalleligt?

När en kvinna ska vittna i en rättegång är det vittnesmålet bara värt hälften mot mannens. Varför är det så?Visserligen finns även avrättningar inom kristendomen t ex i en del amerikanska stater.

Det är fel också, anser jag i alla fall. Då skulle den muslimska programledaren kunna ta upp detta.Men kanske SVT vill att TV-tittarna ska bli välvilligt inställda till islam därför har man ordnat det så att det bara ska medverka muslimska tjejer att leda programmet.

Dessutom, för att göra så att TV-tittarna ska bli ännu mer välvilligt inställda till islam, ska tjejerna dessutom klä sig i kläder i vackra färger.

Då hoppas SVT att TV-tittarna ska glömma bort att det är typsiskt islamska kläder de har på sig.

För muslimer är utan tvekan en ny stor målgrupp för svensk media, exempelvis tidningarna och TV-kanalerna, inte minst SVT.

Men förstår inte SVT att man gräver sin egen grav när muslimer blir så många till antalet (>50%) i Sverige att de kommer rösta fram sina egna, islamska partier?

Då kommer endast islamska partier att tillåtas!

Då kan vi svenskar säga förväl det som vi normalt definierar som demokrati, medmänsklighet och kärleksfull omtanke.