måndag 9 februari 2009

Varför Förintelsen?

När fulmedia, framförallt TV4 visar dokumentärer om Förintelsen, mig veterligen, så tar man sällan eller aldrig upp frågan VARFÖR? detta hände.

Jag anser att detta är en mycket viktig fråga att besvara och framförallt förmedla till människor, gamla som unga. Detta är inte för att hitta en ursäkt för det kan vi aldrig göra. Jag vet, jag har själv varit där, i Auschwitz, inte förr men i modern tid. Att bara se koncentrationslägret i efterhand vilka fasansfulla experiment man gjorde på människor - förutom judar även homosexuella, Jehovas Vittnen, zigenare - det gjorde ont i mitt hjärta.

Det är minst lika viktigt att ta upp frågor om varför Förintelsen ägde rum som att ta upp vad som hände, anser jag. Annars lär vi oss inte något konstruktivt och historien kan riskeras att upprepas, fast inte med nazism denna gången förstås eftersom den ideologin redan har kritiserats så pass många gånger att det idag inte kan vara särskilt många människor som tar till sig nazism som en positiv politisk filosofi. Och det med rätta!

Om historien skulle riskeras att upprepas pga att media är för slappa i rapporteringen om varför det hände, så blir det i så fall med islam som den nya nazismen. Det är jag ganska övertygad om.

Vad var bakgrunden till Förintelsen? Vad var orsaken till att något sådant fasansfullt kunde inträffa?

Det kan inte bara beror på Hitler och det nationalsocialistiska partiet. Det måste ha hänt någonting i Tyskland som gjorde att Hitler och nazistpartiet fick med sig ett helt folk. Det måste ha uppstått ett enormt hat mot judarna från folket själv av någon anledning, annars är det helt omöjligt att en sådan enormt fasansfull företeelse som Förintelsen kunde genomföras.

När man känner till mängder med svar på VAD som hände så måste det även finnas svar på VARFÖR?

Och visst finns det svar eller rättare sagt teorier om VARFÖR, åtminstone på Internet om man bara letar. Men många teorier om VARFÖR bygger oftast på Meinkampf, Hitler och nazism, vilket nog kan vara bra, men det räcker inte. Man måste även titta på hur förhållandena var i Tyskland på den tiden. Judarna kom till Tyskland landlösa, välkomnades av Tyskland och det tyska folket som gav dem en andra chans kan man säga. De fick arbeten och tjänade pengar, möjlighet att starta egna företag också i Tyskland, inget ont i detta eftersom det var bra för ekonomin. Men när förhållandena ändrades under depressionen på 30-talet och tyskarna blev arbetslösa, fattiga och utsvultna - samtidigt som judarna fortfarande var välbärgade och levde ett gott liv - fick tyskarna inga arbeten av de judiska företagsägarna. Och tro mig, de var otaliga på den tiden i Tyskland. Arbetslösa, fattiga och utsvultna stackars tyskar får istället arroganta svar och kalla handen av de hårdnackade judarna.

Varför hjälpte inte judarna det tyska folket i deras eget land när de fick det svårt under depressionen på 30-talet, särskilt när tyskarna välkomnade judarna när de blev förvisade och landlösa och kom till Tyskland första gången?

Jag bara undrar...Kan man dra några paralleller och likheter mellan detta och hur Jesus behandlades av fariséerna, de judiska prästerna?

När Jesus föddes på jorden, växte upp och kunde läsa Toran mycket bättre än fariséerna själva och göra alla dessa underverken och miraklen, mätta 5000 människor och uppväcka döda, så visste fariséerna att det här var Messiahs, Guds enfödde och förstfödde son som Han sände till jorden för att lösa arvssynden från Adam och Eva för alla människorna på jorden.

Fariséerna var rädda för att förlora sin upphöjda ställning i Rom. De var också rädda för romarna som styrde. Fariséerna var rädda för att de skulle få det sämre om de accepterade Jesus som Messiahs. Jesus kom dessutom till jorden för alla människors skull, något som fariséerna inte kunde acceptera. Rom gillade ju inte heller att det kom en människa som kallades för kung av folket så de hade också intresse av att bli av med Jesus.

Därför så gjorde fariséerna allt de kunde för att bli av med honom. De var hårdnackade och gillrade fällor, t ex när fariséerna frågade Jesus vilket straff han rekommenderade till skökan som han talade med. Då svarade Jesus, den av er som är av utan synd må kasta den första stenen. Ingen av fariséerna var utan synd och kunde därför inte heller kasta någon sten. De vände och gick förbryllade därifrån.

Slutligen lyckades fariséerna få bort Jesus med hjälp Judas, en av Jesus lärjungar samt av fariséerna en köpt folkskara som skulle ropa "Barabbas" när Pontius Pilatus frågade dem om vem som skulle friges, Jesus eller Barabbas? Då svarade den köpta folkskaran, Barabbas.

Länkar:

Frågor om Förintelsen

Varför olagligt att frågesätta förintelsen?

Allmänna teorier om varför förintelsen genomfördes

Forskning & Framsteg

Kristallnatten

Bara sjöfolket upplevde kriget

Varför genomförde nazisterna förintelsen på ockuperad polsk mark?

Forum för levande historia

Varför förnekar revisionisterna förintelsen?

Varför jag skriver om Förintelsen

Sverige & Förintelsen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Glömt läsa historia?
Där får du svar både om Adolf och varför han skyllde på judarna (inte bara dem) och om varför araber är avskydda i större delen av världen och detta sen många många hundra år tillbaka..
Vilka var det som sålde slavar till slavhandlarna som sen transp dem till Amerikat? t ex..
Men allt det där är väl bara "fördomar" i dina ögon?
//WR

Johan-Erik sa...

Nej, jag har definitivt inte glömt läsa historia trots att det inte var mitt favoritämne i skolan.

Ex: I Afrika fanns det rika afrikaner som själv hade slavar. Den vita mannen såg detta, köpte och förde dem vidare till Amerika.

Johan-Erik sa...

Och vad har du för åsikter om hur illa de hårdnackade judiska prästerna (fariséerna) behandlade Jesus Kristus och slutligen fick honom korsfäst? Har du själv läst den historian? Tycker du inte man kan sätta ett samband här med hur judarna sedan blev behandlade?