onsdag 11 november 2009

Ensamkommande asylbarn?


Ser dom ut som barn?


Det talas mycket om ensamkommande asylbarn i tv. Ja, jag vägrar kalla dem för flyktingbarn för man är inte flykting förrän man fått sin sak prövad av Migrationsverket och fått flyktingstatus. Visst kan man betrakta sig själv som flykting redan då man lämnar sitt land. Men i Sverige och i de flesta andra mottagarländer är du flykting först när du fått flyktingstatus.

Detta kan du inte få förrän man prövat din asylansökan. Så först är man asylsökande och sedan blir man flykting när man fått flyktingstatus.
Men media ÄLSKAR att använda ordet "flykting" om alla som kommer hit, även om dem som INTE är flyktingar. Detta gör media naturligtvis medvetet för det väcker känslor hos folk.

En annan sak. Varför har radio, tv och tidningar aldrig besvarat frågan vem som betalar resan för de här ensamkommande asylbarnen? Det kan ju rimligen inte vara som så att de här barnen betalar för resan själv.

Skulle man räkna på det här och antar att varje barn tjänar 10 kronor per dag. Barnet lägger undan 5 kronor per dag att spara till resan och 5 kronor är för mat.
Om resan, pass och allt som behövs för att komma hit kostar 100 000 kronor. Då tar det ca 55 år innan barnet har till resan.

Det handlar alltså INTE om övergivna barn som själv tjänat ihop pengar till resan. Barnet skulle hinna bli pensionär innan man har till resan hit.
Trots detta kommer det hit ensamkommande asylbarn. De flesta är dock inte barn, trots att media kallar dem för detta. De har skägg och bör rimligen betraktas mer som vuxna.

Sedan kan man också undra hur de här "övergivna barnen" tar de sig hit rent praktiskt? Att flyga för första gången kan vara svårt nog för vuxna. Även beloppet som resan kostar kan vara mycket pengar även med vår ekonomiska standard i Sverige. Så i de här länderna är det betydligt svårare.

Då bör man rimligen också anta att de här "barnen" fått hjälp av någon, möjligen en organisation som tjänar grova pengar på människosmuggling. De kan också fått hjälp av någon som redan finns i Sverige. De kan ha fått hjälp av sina föräldrar. Men resan är dyr för dem så föräldrarna kan rimligen inte vara fattiga. Då kan man också ställa sig frågan om det är de mest behövande som kommer hit? Vad händer efter vi har tagit emot de här s.k. ensamkommande asylbarn?

Kan någon förneka att risken inte finns att föräldrarna till barnen, syskon och även andra släktningar kommer hit?

Då blir det en ackumulerad effekt av det här vansinnet. Finns det någon som är mer blåögd och naiv än våra kära riksdagspolitiker?


Kommentarer från Facebook...

Henrik Lindström
Bra inlägg!! Klart att dom sätter sig i skuld hos Människosmugglarna,som dom sedan får betala av när dom kommit till Sverige o börjar få bidrag,kan det sedan vara så att dom skickar barn för att det,är större chans att ett "Barn" får PUT,o föräldrarna sedan kommer efter????

Johan-Erik Eriksson
Tack för din komplimang. :)
Ja, att ensamkommande asylbarn sätter sig i skuld till människosmugglarna och börjar betala av så fort de får bidrag i Sverige är inte bara sannolikt utan även mycket troligt att det går till på det viset. Barn har också mycket lättare att få PUT än vuxna och det är säkert därför man skickar sina barn än kommer hit själv. Därefter blir det också enklare för föräldrarna att få PUT i Sverige. Det var två bra kommentarer från dig som jag inte tänkte på själv. :)

1 kommentar:

UncleBob sa...

Lägg gärna till min kommentar i form av en film, En bild säger ju mer än tusen ord:

http://www.youtube.com/watch?v=4RLMZlam9Rw