fredag 25 april 2008

Region Skåne betalar vård för illegala utlänningar

Sydsvenskan 2008-04-22: Region Skåne antog en policy för hur sjukvården ska bemöta gömda flyktingar. Initiativet kommer från miljöpartiet men har gemensamt stöd i alla partier, utom Sverigedemokraterna.

När sjukvården möter en gömd flykting ska Migrationsverket inte kontaktas. Sjukvårdspersonalen får inte heller kontakta polisen. Men det blir tillåtet att svara på frågor från polisen om en namngiven person.

– Om någon ligger skadad på gatan ger man naturligtvis vård, sa Björn Söder. Men sedan ska han betala, och kan han inte betala, ska man tillkalla polis och sedan ska han ut.

– Det här är det mest dumdristiga förslag som regionen någonsin fattat, sa Söder. Vi kan räkna med att personer som vistas illegalt i hela Sverige, i Danmark och hela Europa (här hördes spridda fnissningar i församlingen) kommer att strömma till Skåne för att få sjukvård.

http://sydsvenskan.se/sverige/article317967.ece

--------------------------------------------------------------------

Jag anser att förslaget är alla tiders! Självklart ska gömda utlänningar som vistas illegalt i landet få utnyttja vården i Skåne fullt ut i stort sett helt gratis. Självklart ska de få ännu bättre vård än oss vanliga svenska medborgare och skattebetalare. Och om en ambulans behövs till en svensk och en gömd utlänning samtidigt så ska den självklart köra till den gömda utlänningen först även om svensken kommer att dö på kuppen. Självklart ska de ju få fortsätta med att vistas olagligen i landet och tjäna sitt uppehälle genom svartjobb, personrån, stölder, snatterier, narkotikabrott och bankrån. Allt annat är rasistiskt! (ironi).

Nej, skämt åsido, så är det här beslutet helt vettlöst, naivt, dumdristigt och destruktivt för en redan ansträngd sjukvård i Skåne. Det enda positiva med beslutet är i så fall att sjukvårdspersonalen inte behöver försäkra sig om att den som är sjuk har egna resurser att betala vården. Men detta problem kan man lösa på annat sätt t ex genom att gå till botten med problemet och verkställa utvisningar och avvisningar av gömda utlänningar som vistas illegalt i landet.

Ni som ställer er positiva till beslutet kan t ex läsa följande artikel om 34-årige Mats Tuwezén som dog i år pga att ambulansen inte kom i tid för att rädda hans liv. Så kan ni sedan säga om ni fortfarande tycker det är ett bra, vettigt och klokt beslut att gömda och illegala utlänningar ska få utnyttja sjukvårdens resurser.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_917273.svd

Detta fall är bara ett av många där sjukvården inte har klarat av sin uppgift att ge oss medborgare adekvat vård, detta pga brister i den redan befintliga vården. Ska då gömda och illegala utlänningar också kunna få ta del av vården och i stort sett utnyttja detta gratis, så blir följden att sjukvården blir ännu mer ansträngd.

Slutligen vill jag gärna kommentera en del citat från tidningsartikeln i Sydsvenskan.

När sjukvården möter en gömd flykting ska Migrationsverket inte kontaktas. Sjukvårdspersonalen får inte heller kontakta polisen. Men det blir tillåtet att svara på frågor från polisen om en namngiven person.

Jaha?! Det var ju smart (ironisk). Då kan alltså gömda utlänningar som befinner sig olagligen i landet fortsätta att gömma sig. Hur försörjer de sig kan man ju undra? Har de ett vanligt jobb där de betalar skatt? Knappast! I bästa fall har de ett svartjobb och betalar definitivt inte någon skatt men sjukvården ska de få utnyttja. I ett scenario någonstans mittemellan så tjänar de sitt upphälle kanske genom personrån, stölder och snatterier i butiker. I värsta fall tjänar de sitt uppehälle genom bankrån och/eller narkotikabrott.

Sverigedemokraterna menade att förslaget var stöld från de skånska skattebetalarna. Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein sa att det ryms inom budgeten.

Vilken budget?! Den budgeten som exempelvis sjukvården i Malmö ska göra besparingar på 80-90 miljoner kronor fram till valet år 2010? Malmö har ju också sin sjukvård inom Region Skåne. Med andra ord, inbegrips UMAS av det här vettlösa beslutet. Detta kan i sin tur få följden att du som Malmöbor och skattebetalare kan få sämre vård för att gömda och kriminella utlänningar som befinner sig olagligen i landet, ska få bättre vård. Rättvisa? Nej, definitivt inte!

– Att det ska vara så förbålt svårt att känna empati, sa Olle Schmidt (fp). Dessa människor lever ju här, mitt ibland oss och de behöver din medkänsla, sa han till Björn Söder.

Hur är det med empatin och medkänslan mot våra egna? Hur stor empati och medkänsla har sjukvården och Olle Schmidt (fp) visat Mats Tuwezén som dog i år pga att ambulansen inte kom i tid och kunde rädda hans liv?

– Det här är det mest dumdristiga förslag som regionen någonsin fattat, sa Söder. Vi kan räkna med att personer som vistas illegalt i hela Sverige, i Danmark och hela Europa (här hördes spridda fnissningar i församlingen) kommer att strömma till Skåne för att få sjukvård.

Jag instämmer med Björn Söder att det är minst sagt det mest dumdristiga förslaget jag har hört. Jag har redan nämnt ovan vad mer jag tycker om förslaget. Jag kan inte låta bli att kommentera det fnisser som hördes i församlingen när Björn Söder säger följande: "- Vi kan räkna med att personer som vistas illegalt i hela Sverige, i Danmark och hela Europa kommer att strömma till Skåne för att få sjukvård.

Varför fnissar de när de inte bara vet att det är sant som Björn Söder säger?, utan också vet att beslutet är helt destruktivt för en redan mycket ansträngd sjukvård. Kommer de att fnissa lika febrilt den dag då de själva eller anhöriga till dem behöver akut vård och det slutar med att någon av dem dör pga brister i vården?

Varför göra en redan mycket ansträngd sjukvård ännu mer ansträngd genom ett sådant vettlöst och destruktivt beslut?

Kanske de kan fnissa för att de tillhör en elit som kan få den allra bästa sjukvården på annat sätt? Vem vet!!!

9 kommentarer:

Fröken Sverige sa...

Bra blogginlägg, Johan-Erik! Jag har gjort reklam för det i min blogg nu.

Mvh

/FS

Dragan Klaric sa...

http://dragansd.blogspot.com/

Tänkte göra lite reklam för mig själv om Johan-Erik tillåter det. För kännedom så var det jag som anordnade protesten utanför skånehuset den 22 april. Allt som finns i frågan kring denna policy att ge gratis vård till illegala finnas att hämta på min blogg.

MVH/Dragan

Johan-Erik sa...

FS,

Tackar så mycket för det. :) Jag kunde helt enkelt inte hålla tyst om det här vansinnet, särskilt när det inte är rätt och dessutom helt vettlöst och destruktivt beslut.

Hälsningar

Johan-Erik

Johan-Erik sa...

Dragan Klaric,

Självklart får du göra reklam för din blogg här. Det var intressant läsning, inte bara lagparagrafen utan även det att Jerker Swanstein faktiskt är advokat och borde därför kännt till detta. Nu gör både han och de andra partierna som yrkat för beslutet (utom SD förstås) vårdpersonalen till brottslingar. Smart! (ironi).

Hälsningar

Johan-Erik

Johan-Erik sa...

Jag vill tillägga att jag inte tycker det är fel att en människa som behöver akut vård får det, men det är fel att personer som vistas olagligen i landet, ska få vård för en subventionerad patientavgift och dessutom bli skyddade av vårdpersonalen.

Så vitt jag vet så brukar vårdpersonal normalt vara skyldiga att anmäla brottslingar som söker läkarvård och det gör de säkert också. Detsamma borde gälla för gömda utlänningar som vistas i landet illegalt och troligen också sysslar med kriminell verksamhet för sitt uppehälle.

Men jag tycker inte att de här personerna ska tillåtas fortsätta att få vård. Söker de och får vård en gång så ska vårdpersonalen anmäla dem för polisen och de ska därefter avvisas eller utvisas från landet med omedelbar verkan.

De ska inte heller kunna fortsätta att begå brott och stanna i landet och fortsätta utnyttja en redan mycket ansträngd sjukvård som de dessutom inte betalar en krona för genom skatten.

Dragan Klaric sa...

Hej Johan-Erik
Att klä det i ord subventionerad när det är gratis är falskhet på hög nivå. Sjuklövern i Skåne visar bristande omdöme när de beviljar gratis vård till illegala utlänningar i Skåne. Att sedan göra vårdpersonalen till medskyldiga i deras brottsliga handling är bara för jävligt. När vi kommer till akutvården, då har alla rätt till akutvård. Vi som betalar skatt får denna kostnad som all annan kostnad inom vården subventionerad. Är man illegalt i landet ska man betala för all vård själv. Kommer det in en person som får vård men inte kan uppvisa id handlingar eller är ovillig till att betala ska polis tillkallas. Under tiden som man väntar på polis ska väktare frihetsberöva personen.

Dragan Klaric

Johan-Erik sa...

Hej Dragan,

Menar du att de inte ens behöver betala den subventionerade patientavgiften?

I så fall är det lurendrejeri och bedrägeri i stora mått eftersom det är beslutsfattarna inom Region Skåne som är den stora boven.

Johan-Erik

Dragan Klaric sa...

Hej igen Johan-Erik

Ta och läs alla inlägg på min blogg i detta ämne så kommer du snart att förstå att sjuklövern i skåne klantat till det. Jag hänvisar till protokoll, lagtext, artiklar i media och mycket annat. Men en sak är säker! Det handlar inte om subventionerad vård utan om gratis vård. Men sjuklövern var tvugna att klä det i ett finare ord för att det inte skulle bli ramaskri

Trevlig helg
Dragan

Anonym sa...

Bloggen "Högerkänga" förefaller nu ihop med åtskilliga andra regimkritiska bloggar vara definitivt tystade av de poltitiskt korrekta landsförrädarna!

Bojkotta Google!


Tills vidare håller vi till på:
http://hogerkanga2.blogspot.com
"Vinterbadaren"