torsdag 1 november 2007

Internationella vegandagen idag!

Idag den 1 november är det den Internationella vegandagen. Detta vill jag därför ägna en liten tanke åt, inte för att jag är vegan (jag har funderat på att bli) utan för att jag gillar djur väldigt mycket.

Har själv en katt som jag älskar väldigt mycket. Han är elva år gammal nu men ändå pigg, glad och sällskaplig. Jag ger honom mat, vatten, skydd, sällskap och framförallt mycket kärlek. Och han ger också mig sällskap och mycket kärlek tillbaks.

Vi människor har tyvärr blivit väldigt egoistiska, och på gränsen till parasiterande varelser som bara tänker på ekonomisk vinning i allting.

Visste du att det dödas omkring 50 miljoner djur om året i hela världen bara för pälsens skull? Det är helt ofattbart tycker jag. Men ännu mer ofattbart är det att man ofta inte dödar djuren innan man flår dem.

Ja, det är faktiskt sant, man flår alltså djuren levande.

Det är helt obegripligt! Det är vansinne! Det är barbariskt! Det är massmord!

Djur är också levande varelser med känslor. De förlitar sig faktiskt på oss människor att vi har för avsikt att behandla dem väl och inte skada dem. Låta dem leva ett så långt och värdigt liv som möjligt. Så hur kan man göra någonting så här grymt?

Lite statistik som jag hämtat från palsindustrin.com

Antal dödade rävar och minkar år 2005

Mink

 1. Danmark - 12.9 miljoner
 2. Kina - ca 8 miljoner
 3. Nederländerna - 3.3 miljoner
 4. USA - 2.7 miljoner
 5. Ryssland - 2 miljoner
 6. Finland - 2 miljoner
 7. Kanada - 1.8 miljoner
 8. Polen - 1.8 miljoner
 9. Sverige - 1.4 miljoner
 10. Baltiska Stater - 1.3 miljoner

Totalt i världen - 40.2 miljoner

Räv

 1. Kina - ca 3.5 miljoner
 2. Finland - 2.2 miljoner

Vad säger lagen?

I paragraf 4 i djurskyddslagen står det "… att djur som föds upp för pälsproduktion ska hållas och skötas på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt och så att det främjar deras hälsa."

85% av all päls på marknaden kommer från pälsdjursfarmer. Farmer som håller tusentals djur inspärrade för att sedan döda och flå dem.

Pälsdjursfarmer är klassade som miljöfarlig verksamhet, de bidrar till att grundvattnet förorenas, kropparna från de flådda djuren är ett stort miljöproblem, vid beredningen av pälsarna används en stor mängd kemikalieblandningar med krominnehåll.

Väldigt många pälsdjur dödas i Kina, t ex rävar och tvättbjörnar. De fångas in i trånga burar, torteras och flås levande. De djur som fångas i Kina inbegriper också tamdjur, t ex katter och hundar. Många djur föds upp i fångenskap och burarna är mindre än en uppslagen kvällstidning.

Minken lever inte ett naturligt liv i fångenskap, går av och an i buren, kastar sig upp mot gallret, vänder och upprepar samma rörelse om och om igen... tills de dödas på det grymmaste sättet, oftast med hjälp av ström.

Därefter flås de, oftast levande, för de inte dog "ordentligt" när de skulle. Men de som föder upp minkarna bryr sig inte om detta. Det är bara pengarna och profiten man bryr sig om tyvärr.

Det måste bli ett definitivt slut på detta barberi och massmord av miljontals djur varje år.

I Kina finns det inte några djurskyddslagar som i Sverige. Man får inte lov att direkt döda djuren men tortera dem först till döds, t ex dunka dem i marken så att de plågas oerhört mycket och sedan flå dem levande är uppenbarligen ok för den kommunistiska regimen i Kina.

Jag uppmanar därför alla som läser det här, så många som möjligt, att bojkotta alla produkter från Kina. Om du tänkt köpa en mobiltelefon, TV, radio eller vad det nu vara månde, så kontrollera tillverkningslandet.

Står det t ex "Made in China", så köp den inte. Förklara även för expediten varför du inte vill köpa produkten. Säg att det är pga det grymma som sker årligen mot miljontals djur i Kina bara för pälsens skull.

Säg att man i Kina dunkar tvättbjörnar i marken, de dör inte och man flår dem sedan levande. Även rävar, hundar och katter behandlar man lika illa.

Köp inte heller leksaker till din hund eller katt som består av skinn eller päls. Det är mycket stor risk att materialet kommer just från djur som blivit flådda levande.

Det måste bli ett slut på hela den globala pälsindustrin. Och för att få slut på detta är det inte tillräckligt att bara sluta köpa päls- och skinnprodukter. Det krävs en omfattande bojkott av andra varor också från dessa länder.

Så regeringarna och regimerna vaknar upp i de här länderna.

Sedan skulle faktisk även EU och USA kunna hjälpa till mycket mer än vad man gör idag. De har stora resurser så det vore skam om man inte agerade mer mot det mycket grymma våldet och massmorden som pågår mot djuren i dessa länder. Det kan man göra genom just bojkott av olika varor som tillverkas där, inte bara skinn- och pälsprodukter, utan även av andra varor som t ex hemelektronik, bilar, mm.


Länkar till olika djurrättsföreningar som kämpar för djurens rätt i ett mänskligt styrt samhälle!

http://www.djurensratt.se/

http://www.djurrattsalliansen.org/

http://www.palsindustrin.com/

http://www.peta.org/

http://www.animalsvoice.com/

http://www.ccapn.ngo.cn/index_EN.php

För att stödja djurens rätt så gå gärna med en djurrättsförening. Då är du inte ensam i kampen.

Tänk på alla djuren och ha en fin Allhelgonahelg!

1 kommentar:

celine sa...

Det är hemskt!

Kriv på mot päls:

www.emot.se/namnlistor/71/

Bli gärna medlem i min anti-djurplågeri kampanj här:
http://www.emot.se/namnlistor/79/

Tipsa om kampanjen på din blogg så att den blir större och vi får fler medlemmar!

Ps. Besök också bloggen anti-djurplågeri på http://antidjurplageri.bloggsida.se/